неделя, 4 юни 2017 г.

Ревю:"Аристотел и Данте откриват тайните на Вселената"-Бенджамин Алире Саенц

Анотация:
Лято е. Аристотел и Данте са 15-годишни хлапаци, които са на границата на възмъжаването. Наглед са пълна противоположност – Данте има любящо и сплотено семейство, забавен и открит е, приятел с всички, докато Ари чувства, че сякаш никога няма да разбере кой е и какво иска. Баща му носи травма от войната във Виетнам, а майка му го притиска да бъде „нормален”, каквото и да означава това. Две обикновени момчета в един обикновен град.
Но когато започват да прекарват време заедно, те откриват, че споделят специална връзка – такава, която променя живота и трае завинаги. Очакват ги тежки изпитания, раздяла, насилие и болка. Но как иначе да открият най-важните истини за света и хората, които искат да бъдат?




***
Очаквах книгата с огромно нетърпение, да излезе на българския пазар. След като прочетох книгата, тя успя да опровергае всичките ми очаквания и много повече, не мога да преброя колко пъти ме разплака. Отдавна не бях чела толкова прекрасна книга, която в 324-те си страници, побира една прекрасна история, която ще ви трогне.

"-Не винаги вземаме правилните решения, Ари. Правим най-доброто, на което сме способни."

Книгата се разказва от гледната точка на Аристотел, той е неуверен в себе си и през цялото време се критикуваше и подценяваше, и отказваше да признае, че заслужава да бъде щастлив. Ари бе измъчван от хиляди тайни и въпроси, на които упорито търсеше отговори.
Докато не се появи Данте, който се превърна в най-добрия му приятел и му показа нови хоризонти, той беше очарователен, забавен, беше себе си. Той имаше любящо семейство, което го обичаше и напътстваше, беше искрен с всички и не се боеше да застане зад думите и действията си. Данте беше една от загадките, които Ари се опитваше да разнищи.

"-Някой казвал ли ти е, че не си нормален?
-Това нещо, към което трябва да се стремя, ли е?"

Книгата не разкрива буквално тайните на Вселената или неща свързани с астрономията, но пък разкрива малките и важните неща в живота, като лоялността, любовта, приятелството, доверието, щастието, болката и много други неща, на които Ари и Данте търсят отговорите.
Героите, които автора създава, са невероятни, отличаващи се и най-вече впечатляват читателя. Историята ме караше да се смея и да плача, книгата изобилстваше с трогателни, забавни и сърцераздирателни моменти. Книгата ме спечели и се превърна в една от любимите ми.

"Още една тайна на Вселената: понякога болката е като буря, която връхлита изневиделица. И най-ясната лятна утрин може да завърши в порой и с гръм и мълнии."

Търсещи отговори на хилядите въпроси, които изникваха в умовете им, те искаха да узнаят всички тайни на Вселената. Книгата е различна от повечето тийн романи, в хубавия смисъл, заслужава си да се прочете, пълна е със замисъл, който автора предава на читателя. 
Една история за две момчета, които намират пътя към себе си и един към друг. Аристотел и Данте бяха две пълни противоположности, които се допълваха взаимно. 

"Всички водим свой собствени лични войни."

Няма коментари:

Публикуване на коментар